tisdag 31 juli 2012

Inte helt konsekvent

Upptäckte att jag inte var helt konsekvent vad gäller exponering av varumärkena nedan när det gällde mjölken och muscovadosockret. Låt mig förklara.

När det gäller mjölk råder det mer eller mindre monopol på den fronten. Dock köper jag inte alltid Arla mjölk, utan nästen alltid Hjordnära, eftsom de har den mjölken i Gullspångshallen. Var och en som vet var Södra Råda ligger kan räkna ut att jag handlar antingen i Gullspångshallen eller i Nybblehallen och mer sällan i den sistnämnda, eftersom det är en mil längre dit t o r än till Gullspångshallen. I Nybblehallen har de Arla och ibland ekologisk mjölk. Så nu vet ni var jag förmodligen handlade sist, dessutom...

Muscovadosockret - inköpt på hembygdsgården i Södra Råda, visar jag med glädje, då det i princip bara är ett bolag som också äger den svenska sockermarknaden. Det här Fair Trade och ekologiska muscovadosockret på bilden är dessutom gudomligt gott!

Så till burklocken. Nej, jag vill inte att de stora varumärkenas namn ska synas på något av dem, då någon kan förledas att tro att jag t ex köper Felix sylt, vilket jag inte kan minnas att jag gjort, utan ekologisk t ex lingonsylt och det tror jag inte att Felix har (ursäkta mig, Felix, om ni har det).  Därmed vill jag inte göra reklam för t ex Felix i syltsammanhang. Den burk som det står ett varumärke för ett av de största företagen på vill jag nämligen minnas att det har varit rödbetor i.

Hur som helst tror jag inte att de stora livsmedelsföretagen behöver någon reklam från mig! För att nu kompensera min bild på Arla ekologisk mellanmjölk, lägger jag här in en länk till Hjordnära! Kanske blir min blogg en reklamblogg till slut ändå?
http://www.hjordnara.se/hjordnara.aspx


måndag 30 juli 2012

Skogsbänk för en eller två

...eller tre. Mycket bekväm att sitta i!

Det var David som hjälpte mig att flytta dit stocken och stenarna. Sedan hade jag tänkt spika fast brädan ovanpå, men det behövdes inte! Det första ryggstödet blev inte bra (se bild längre ned i tidigare inlägg). Så här är det betydligt bekvämare - en riktig, naturlig vilstol!


Och utsikten är väl inte fy skam den heller?!


Hallonsylt med muscovadosocker

Igår plockade jag 1,8 liter vildhallon. Sedan jag ätit upp en del....blev det 1,5 liter kvar att göra sylt på. Det är verkligen hallontider och nedan följer några bilder samt receptet.

1,1 liter plockade här på tomten samt
bredvid vägen en bit bort mot nya kyrkan.
Som sagt, en del hamnade i mig också...jag kunde bara inte motstå!
Den ena av buskarna vid drivbänken.

Med mjölk och lite muscovadosocker (i detta fall Fair Trade från Filippinerna),
blir det jättegott!
Sedan gav jag mig ut och plockade mer. Det blev sju dl till av vardera hallon och svarta vinbär från en vild buske som växte bland hallonen. Vinbären frös jag in, liksom jag gjort med dem från de egna små buskarna här på tomten.

Det blev tre burkar sylt. Vanligtvis har jag inte sådana små hättor på burkarna, men nu skulle jag lägga in bilden på bloggen och då måste jag ha något på locken för att dölja varumärkena. Än är ju inte det här en reklamblogg! Jag gjorde så att jag klippte cirklar av en gammal sliten handduk, som har hängt med sedan August Södermans väg och jag kom på att det här ju är ett utmärkt sätt att ta vara på gamla handdukar - allt slitet behöver ju inte bli fönstertrasor!
Nu hoppas jag att sylten blev god. Det visar sig när vi äter våfflor längre fram i augusti - september!

Recept:

1,5 l hallon
500 g socker
100 g muscovadosocker

Varva bär och socker och låt stå kallt över natten. Koka tio minuter. Klart!

fredag 27 juli 2012

In natura






Sommarens lyx

Jag har precis lyxat till det genom att äta 3,5 dl vildhallon med mjölk.....

Hallonsäsongen har dock just kommit igång, det finns gott om kart och jag lovar - det ska bli sylt också! Mmmm!





David på besök

I förrgår kom David hit efter en semester i USA. Det var så roligt att få spendera lite tid tillsammans, inte minst med tanke på hur lite vi har träffats under alltför många år....

Vi hann med att äta lunch med Mats, titta på Ängåsen i Visnums Kil, bada vid Baggerudsklipporna (se bild här ) och äta god pizza vid Mosstorpet vid hembygdsgården i Visnums Kil.

David med en jordgubbe i munnen!

Mats t h med brorson David t v med det gemensamma intresset fotografering.
Bilden faktiskt tagen i Värmlands Säby, som vi passerade på väg till Visnums Kil och Baggerud.

onsdag 25 juli 2012

Premiärdopp i Skagern



Efter en lång, het dag tog jag ikväll ett skönt kvällsdopp i Skagern. Gissa om det svalkade! David, som är på besök, tog fotot.

söndag 22 juli 2012

Firande av Martin



Innan Martin och Lina åkte i fredags (den 20:e), firade vi Martins psykologexamen med jordgubbstårta.

Till ett sådant examensfirande hör naturligtvis också ett psykologiskt experiment, vilket i detta fall gick ut på att Martin fick karakterisera oss övriga sju som var med med hjälp av djuren i djurlådan från barndomen.

Det hela gick ut på att se hur väl det stämde överens med vår egen uppfattning om oss, representerade av ett djur, vilket vi dessförinnan var och en bestämt oss för. Del två var samma, men om Martin själv. Hur det hela avlöpte, kanske Martin själv kan berätta vid tillfälle....:-)

fredag 20 juli 2012

Martin och Lina

I måndags kom Lina och Martin och imporgon är det dags för dem att resa igen. Tiden går så snabbt... Jag har idag försökt mentalt förbereda mig på att de ska åka, vilket som vanligt ledde till en del tårar. Att mötas och skiljas är en del av sommaren och visst är det som i visan: "Vem kan skiljas från vännen sin utan att fälla tårar?" Inte jag.....
Martin och Lina har varit på skogspromenad och vi försöker att komma på vilka svampar förutom kantarellerna som plockats. Vi kom till slutsatsen att det nog inte var så bra att lägga några andra än kantarellerna i stekpannan......

lördag 14 juli 2012

Det mognar

Första mogna tomaten...!
God natt!

fredag 13 juli 2012

Klockinventering



..alltså inventering av blåklockor, modell "stor" eller "jätte", gjorde jag idag. detta eftersom de håller på att vissna (även om en del fortfarande är i knoppstadiet).

Trots att jag klippt upp och slagit fler gräsytor än tidigare år, buskagen av den förvildade busken Klaseaspirea fortfarande är stora och de tre husen på tomten upptar ca 200 av de totalt 1530 kvadratmetrarna samt att en del av ytan består av berg, så räknade jag till ganska precis 200 jätteblåklockor spridda över tomten. Bara EN av dem är ett blickfång! Då är heller inte skogsdungen bakom inräknad, dit de också spritt sig och särskilt stora är de där närmast åkern i väster.

Nu kommer de vanliga blåklockorna och tar över stafettpinnen och dem räknar jag i tusental! Det blir svårt att slå med lie på ett bra tag...!

tisdag 10 juli 2012

Renoveringshistorik, 2

Sedan jag skrev hushistoriken i augusti 2008 har en hel del hänt och det är dags för en uppdatering. Det jag dittills hade gjort var att byta tak, mura ny skorsten, laga kaminer och köksspisen, fixa lite fönster och fönsterfoder samt att lägga nytt tak på verandan. Jag hade också 2003 fått en gårdsbrunn av mina syskon i födelsedagspresent.

Idag är nästan alla stora renoveringar gjorda, men p g a att så mycket ännu inte är ommålat, kan man få intrycket av att mer återstår att göra än vad som verkligen är fallet. Det som är gjort är i stora drag följande:

  • 2001: Ommurning av skorsten ovan tak samt upprensning av rökkanaler betr kajbon, nedfallna tegelstenar och bisamhälle, lagning av sockel och putslagning.
  • 2001: Tätning av kaminer och köksspis samt lagning rökkanal.
  • 2004: Lagning tak (läkt, lagning m oljemasonit samt "nya" begagnade enkupiga takpannor från fyrtiotalet och sextiotalet).
  • 2005: Lagning av verandatak.
  • 2005: Målning av söderfasad.
  • 2006 till 2008: Renovering av diverse fönster. 
  • 2009: Ett vindsloft samt takloft inreddes med linisolering, nytt golv och råspont upp till taknocken.
  • 2009: Köket renoverades med borttagning av väggpapp och golvmatta samt spacklades, slipades och målades om i tre till fem lager.
  • 2009: Installation av spis, kyl och frys (fick alltsammans gratis 2008 genom annonser på KAU).
  • 2009: Delvis ny snickarglädje på verandan efter det gamla mönstret.
  • 2009: Uppsättning av hängränna och stuprör på framsidan.
  • 2010: Renovering av jordkällare (dörrkarm och dörrar).
  • 2010: Renovering av uthustak samt ditsättande av nya spån på sv och sö gaveln, där det var stora hål.
  • 2010: Eldragning på övervåningen.
  • 2011: Förråd på övervåningen.
  • 2011: Framtagande av dörr mellan rum och klassrum, kapning av vattenrör samt framtagande av förbyggt fönster i klassrum.
  • 2011: Isättande av gammal dörr ut från kapprummet (bortbyggd med vägg). Dörren fanns i vedboden.
  • 200911: Halvering av förråd nere.
  • 2011: Eldragning till förråd uppe och nere.
  • 2011: Timmerbyte under fönster i klassrum samt lagning med pärlspont.
  • 2011: Byggande av trappa till dörren till kapprummet.
  • 2012: Lagning av överdelen av kakelugnen på övervåningen.
  • 2012: Nytt brunnslock.
Endast två större renoveringar återstår:
1. Nytt tak på kapprummet (det regnar in).
2. Ommurning av kakelugnen nere.

samt fem halvstora:

3. Kompletterad eldragning uppe och nere.
4. Fastsättande av lofttrappa (gärna med växelsteg) samt "galler/staket" till takloftet på vindsloftet.
5. Skrapning av klassrummets väggar och tak.
6. Isättande av inköpt fönster till sovrummet uppe och i värsta fall byte av stock under detsamma.
7. Takränna och stuprör på baksidan.

och några mindre:

8. Eventuellt nya trappsteg och ev växelvis fasade, till övervåningen. Trappan är så brant att vissa inte vågar gå i den.
9. Lagning av rutten fönsterbräda på norrsidan (hoppas stocken under är intakt).
10. Isättande av ljustub eller takfönster i hallen uppe för att få in dagsljus.
11. Nytt fönster (det ena av två på uthusgaveln), några nya brädor samt lagning av gammal dassdörr på detsamma.

Resten är mindre arbeten, av vilket jag kan göra mycket själv, som målning, uppsättande av dörrfoder utanför kapprummet, målning av verandastaketet (det gamla är slipat och klart), tapetsering m m.

söndag 8 juli 2012

Den naturliga floran


Min tomt är delvis klippt, delvis vild. Det är så jag vill ha det! De växter som finns är också i huvudsak vilda och ingår i den naturliga floran (om inte t ex jätteblåklockorna någon gång blivit inplanterade, liksom de röda och oranga gullvivorna, som kommer på våren).

Dels gynnar blommorna ett rikt insekts- och fågelliv, dels lyser de upp och är vackra helt av sig själva och utan min omsorg. Rödklövern och även den vita klövern ger också en vidunderligt söt doft. Det enda jag behöver göra är att spara fält och ställen där de trivs särskilt bra.

Jag kan inte säga att jag behandlar alla blommor och växter lika eller rättvist. T ex värnar jag i synnerhet blåklockor, nyponros och rödklöver, men sliter upp gräset hundäxing, som har funnits i massor på tomten men som jag och fler de senaste åren har ryckt upp i tusentals. Eftersom tomten ligger på en "ö" i åkermark, tror jag att de kommer in från vallodling. Åtminstone odlas enligt böcker hundäxing som foderväxt.

Wikipedia: Hundäxing (Dactylis (ibland stavat Dactylus) glomerata) är en flerårig ört tillhörande familjen gräs. Det är den enda art som ingår i växtsläktet hundäxingar (Dactylis). Ett antal underarter med varierande antal kromosomer finns definierade, varav flera har svenska namn.
Så här ser den ut:
Bild: http://www.solbergahembygd.se/

...och i närbild:  Bild: Henrik Kettunen

I och med att jag de senaste åren tagit bort hundäxingen, har beståndet minskat betydligt och andra växter, som blåklockan, har fått en chans att både breda ut sig och synas, och även andra gräsarter. Jag har ärvt min mors förkärlek för olika gräsarter och det är hon som har lärt mig se dem! Tyvärr finns inte favoriten darrgräs här, men många andra sorter.

Problemet är fästingarna, som trivs på grässtråna och väntar på att något förbipasserande potentiellt skafferi skall vandra förbi. Därför måste stigarna och gångarna vara tillräckligt breda innan slåtter sker i slutet av juli. Dock frodas som tur är fästingen mest där det är lite fuktigt. Ett sätt att se till att inte rådjuren kommer in på tomten och sprider fästingburna sjukdomar är att på hösten se till att forsla bort alla äpplen som inte äts upp.

En annan växt jag har problem med är Klasaspirea (inplanterad, får man förmoda!), som tagit över en stor del av tomten under de år som gått sedan skolan lades ned 1959. Så här ser den ut:



Bild: http://metrobloggen.se/

Visst, den är vacker, men omöjlig att bli av med och inte lika vacker när den blommat ut. Jag överväger en bökande gris eller helt sonika en grävskopa för att bli av med ett av buskagen (klippning / röjning vår och höst hjälper inte).

En annan rolig bieffekt med en naturtomt är överraskningarna, som t ex ett skott av en ek (som jag hittills inte har någon), gran och lärkträd! Dels får man tid att lära sig namnen på de vilda örterna och vad de kan användas till, såsom Kamomill och Johannesört.

Nedan några bilder från min naturliga trädgård (min mobilkamera är inte den bästa, varför den inte ger rättvisa åt blomsterprakten! Du kan dock se bättre bilder tagna tidigare genom att klicka på Blommor i högerspalten.):


Jo, då. Lite kultiverat har jag också, som på bilden, t ex.
Jag väntar bl a på squashen, tomaterna, gurkan och paprikorna.
Och i förgrunden syns den väldoftande rosen Karin Blixen.


fredag 6 juli 2012

Barnrik vecka

Barnrik betyder i detta fall rik med barn. Deras energi och livsgnista fyllde både upp mig och hela huset!
En dag åkte vi till Bengtsgård och badade. Temperaturen i Skagern var fortfarande för låg,
men i Bengtsgård, Vänern, var det varmt och skönt!
Att göra leklera med alun visade sig vara ett lyckat projekt.
De två sysselsatte sig i timmar med denna och ett par dagar i rad!
Ibland behöver man sova lite också.....!


Ny dag, ny energi. Nicolas 4 år, snart 5, visade sig vara en baddare på att snickra!

...och Samuel, 10, både sågade, snickrade och målade
en skylt lagom till att mamma skulle komma.

....och så kommer då en kär mamma! (Samuel är lite krigsmålad med ansiktsfärger).

Nicolas har plockat ett smultronstrå...
...som mamma får!

...och kantareller hittade vi också, Nicolas och jag!
...medan Samuel jonglerade. Brås på pappa, måntro?
När ni åkt, hann jag i varje fall hänga upp hängmattan.
Får se när det blir av att ligga i den! :-)
 Veckan har gått fort och har varit intensiv. Jag är tacksam för att ha fått ha er ett tag här och jag grät en skvätt när ni for iväg med bilen. Att skiljas är alltid svårt! På väg tillbaka mot huset påminde mig dock en trippande sädesärla, som nog letade smulor på berghällen, om, att ensam är man aldrig här! Nu är det Italien och släkten på pappas sida som gäller, men snart är väntar riktiga bär- och svamptider här....... Ni är så välkomna tillbaka!

onsdag 4 juli 2012

Midsommar



...firade vi, dvs Stina, Paolo, Samuel, Nicolas och jag, i Hult. Stina band dessförinnan barnens fina kransar. De dansade glatt kring stången och Samuel gjorde ett ofrivilligt klädplurr från bryggan...Säsongsstart för badsäsongen för hans del!
 
I skolsalen påbörjades ritandet och skrivandet direkt.
Nicolas avnjuter hemmagjord röd vinbärssaft och sista biten av jordgubbstårtan.
Som sagt...tårtfatet är härmed tomt!

Stina fiskar.
Paolo, Samuel och Nicolas har fått upp en aborre. Oj, vilken en! säger Nicolas.


Men mamma Stina ser allt lite klurig ut...undrar varför.

Jomenvisst! Det finns en stackars firre till i hinken, som snart skall få sätta livet till och som mamma Stina sedan rensar så flinkt...