torsdag 23 augusti 2012

Lagningen under norrfönstret klar!

När det är gjort, vittnar mycket lite om hur det såg ut innan....Därför är dokumentation viktig!

Här syns Liis fina lagning av fönsterfodret. För en hantverkare som Lii, gäller regeln att byta ut så lite som möjligt; bevara det som är friskt och bara ta bort det som är dåligt. I detta fall innebar det att passa ihop mindre bitar för att få profilen på fodret att passa ihop med den nedre borttagna delen. Den inre fönsterbrädan är dock helt och hållet ny, medan den yttre (se skarven på bilden), ut mot rummet, är den gamla.

Här jobbar Bengt Bygdén med att trycka in den nya stocken i väggen; något även Lii ämnar göra i framtiden. Foto: Arne Åkerfeldt

Bengt Bygdén jobbar med att få den nya stocken att passa in. Foto: Arne Åkerfeldt


Se, så fint det blivit när Bengt lagat! Håligheten t h om fönstret har Lii senare tätat med linisolering. Foto: (denna bild och nedanstående) Lii Högberg
 

Besök på Gyllenhaks byggnadsvård

I fredags var Ingrid, Arne och jag på Gyllenhaks byggnadsvård i Moholm ca 6,5 mil härifrån.

Golvet är behandlat med Le Tonkinois golvolja.
De har mycket bra saker och det var ett charmigt ställe. Jag fick också en idé om hur jag skall göra iordning golvet i klassrummet. Det har nu en mörk fernissa, utom där en del av förrådet är borttaget samt en repa i golvet som jag orsakade när jag flyttade hyvelbänken i början av sommaren.

Istället för att slipa golvet, borde jag kunna betsa de ställen där det färska, ljusa träet lyser fram. Att slipa gör nämligen golvet mjukare och är inte så bra. Det blir kanske också mindre tåligt. Oavsett om jag slipar det eller inte, så är det tydligen Le Tonkinois linoljelack (se länk här) jag skall lägga på. Bilden ovan från Gyllenhaks visar två olika nyanser, där golvet närmast dörren är slipat och behandlat med Le Tonkinois, medan det längre in bara är behandlat med Le Tonkinois.

söndag 19 augusti 2012

Hallon, hallon....

Det har varit ett otroligt hallonår i år, med stora och söta vildhallon. Efter sju burkar sylt och ett antal tallrikar med hallon och mjölk, har jag gjort lite annat med hallonen också...

Mördegskakor av bl a vete- och potatismjöl med hallonsylt.

Enligt boken Hemfrysning (arv från mamma Karin) är infrysning i sockerlag det bästa när det gäller infrysning av hallon. Här med inslag av björnbär, som också mognar nu.

Recept sockerlag till 1 liter hallon:

Koka upp 5 dl vatten med 2,5 dl socker. Låt kallna.

Fyll förpackningarna med bär.
Häll över sockerlagen och sätt på locken.
Frys in.



Fortsatt reparation

Liis reparation av fönsterfoder m m fortskrider.



Lii har bytt ut taknockspannorna i betong (nere t v på bilden) och istället lagt på tegeldito. Hon har, för att få dem att passa in, också spikat fast en extra nockregel ovanpå den andra. Bytet av nockpannor är inte bara en estetisk fråga. Betongpannorna satt fel och täckte inte ordentligt. Hon rensade också bort lite skräp, där fåglarna haft sina bon. Detta ska göras åtminstone en gång per år.

lördag 11 augusti 2012

Takränna uppsatt på baksidan!

Som synes rinner vattnet ut bra nu! Det är Ronny, boende i Södra Råda, som genom...

               ....gjort jobbet, liksom fallet var med dito rännor på framsidan.

Hantverksmässig lagning

  Arbetet med lagning av fönsterbräda, foder och timmerstock fortskrider. På bilden nedan syns den bit som Lii skurit ut så att det skall passa ihop med befintligt foder. Observera pluggen i övre tredjedelen. Även den nya fönsterbrädan är på plats.



Här är den gamla och nya fönsterbrädan.
 


Här är undersidan på den gamla fönsterbrädan och den nya är alltså gjord likadant. Dessutom finns det fler ursågningar på andra ställen. Uppenbarligen insåg man att sågar man på det här sättet, så sitter brädan på plats. Användandet av spik är också minimalt och skruv har jag inte sett någon alls.

Mellan fönsterbräda / timmer och pärlspont (överst på bilden och in mot rummet) är det tätat med mossa. Denna bild tog jag innan den nya fönsterbrädan kom på plats.


Även mellan stockarna är det tätat med mossa. Mossan är från 1897, när huset byggdes, och fortfarande vid god vigör.

Mellan timmerstockarna finns ett lager med lera / sand. Enligt en finsk sida (länk kommer i nästa inlägg) lade man ofta ett sådant lager mellan stockarna i de nedersta bjälklagen - detta för att öka tyngden och stabiliteten samt för att förhindra spridning av eld.

Det är otroligt intressant att följa detta arbete! Materialåtgången är minimal, medan arbetet till stor del är rent hantverksmässigt; dvs att mäta, såga, tälja, foga ihop.

Snart är det dags att få timmerstocken på plats. Mer dokumentation följer, m a o! Just nu ser det ut så här utifrån... (gammal masonit från det rivna förrådet uppe får fungera som regnskydd)!

torsdag 2 augusti 2012

Rötskada under skolsalsfönstret

Det var som jag befarade: Stocken under den skadade fönsterbrädan i skolsalen var rötskadad - tryckte man, kändes det nämligen mjukt. Jag har därför inte brytt mig om att måla runt det här fönstret, eftersom skadan måste åtgärdas.

Snickare Lii har idag varit här och karvat ur stocken och sågat bort skadade delar av det omgivande träet tills hon nått det friska. Hon kommer att laga färdigt nästa vecka.

Till synes en liten skada i virket....

...och en liten i fönsterbrädan....Men ack, vad en till synes liten skada kan dölja....
Så här såg det ut under fönstret!


Lii rensar, sågar och bänder!

Nu får arbetet vänta några dagar, eftersom en ny
fönsterbräda skall beställas och tillsågas.
En ny stock kommer också att sättas in.


Ny droppbräda

Igår var Lii Högberg här och satte upp en ny droppbräda ovanför söderfönstret till rummet innanför köket. Den gamla var trasig och jag fick en ny i kärnvirke av Bengt Bygdén när han jobbade med vindsloftet.
Den gamla, trasiga brädan.

Här karvar Lii bort den gamla brädan. Hon byter också ut några lockpanelbrädor till några som jag sparat sedan dörren till kapprummet togs fram.

Här har Lii satt fast den tillsågade brädan, så nu kan fönsterfodret målas på utsidan - det enda som är kvar på det här fönstret!