fredag 16 januari 2015

Årskrönika 2014

Här kommer så renoveringskrönikan för 2014.

Faktum är att det inte hänt så vidare värst mycket det här året. En starkt bidragande orsak är att jag inte sov här en enda natt under sommaren. Hela min energi gick nämligen åt till min hönsbesättning som hade vuxit betydligt och dessutom hade börjat äta av bl a frigoliten som fanns i den enorma skräphögen på baksidan av hönshuset i Värmlands Säby.

Jag tog således itu med denna skräphög, med skräp, sopor och bilkarosser m m från anno dazu mal eller kanske 30-40-talet (?) till dags dato. Det blev en ansenlig hög och jag lade ned säkert hundra timmar på detta, kanske betydligt mer.

När jag väl flyttade hit med mina höns den 1 oktober, var det bara att börja planera för vintern. I september hade jag fått hjälp av en syrisk god vän, som jag lärde känna när jag undervisade i förberedande svenska på Carlslund under vårterminen 2014 och som bosatt sig i Otterbäcken, med att bygga ett vindskydd för hönsen och bygga ut hönsgården. Räknar jag in det som gjorts för hönsens del, ser renoveringshistoriken för 2014 ut som följer:

- Hönsgården byggdes ut och ett vindskydd byggdes av mig och goda vännen från Syrien, Ghazi.
- Hönshuset inreddes och isolerades. Med detta hjälpte mig bror Jan.
- Ett uttag för motorvärmare installerades på norrsidan av huset.
- Ett uttag för elsladdar till höns- och uthus installerades på södersidan av huset.
- Uthustaket lagades med nya spån och plåt kring friskluftsintaget (det är ju bl a tre gamla skoldass i huset, så det var viktigt att odörerna kunde vädras ut!)

Ja, det var väl "det hele"..... År 2015 ska det hända betydligt mer, har jag tänkt!

Bättre blev det i varje fall för hönsens del!

Här har det blivit varmt och gott nu efter isoleringen!
De tre yngsta - kycklingarna Tripp, Trapp och Trulsa, nu ca 13 veckor, med mamma Dora längst t v!

Två av tupparna: Erk och Ivar.
Systrarna Bella och Nora; två av de kycklingar vars mor dog efter 2 veckors ruvning i augusti (höken tog henne i en matpaus), varför jag fick lägga in de 14 äggen i äggkläckningsmaskin sista veckan. Även de här har tagit en del tid, eftersom jag fick bli deras ställföreträdande mamma! Den lite äldre Ingeborg, dotter till Dora, syns längre bak t h bakom tuppen!
Hönsgård i julbelysning! - Inte bara dekoration, utan främst för att de skulle hitta hem när det började skymma!

Inga kommentarer: