torsdag 21 juni 2012

Nytt brunnslock

Helgen som gick var Jan här och fixade ett nytt brunnslock. Det förra var faktiskt farligt - helt gistet efter 9 år och bjälkarna under som skulle hålla locket på plats var genomruttna och svampbelupna på undersidan.

Nu valde vi lärk till själva locket, men tvekade om materialet till balkarna. Jag hade velat ha vanlig gran / fura impregnerad med Roslagsmahogny. Jag hade nämligen virke kvar sedan borttagandet av förråden på över- och nedervåningen.
Nu blev det gammalt tryckimpregnerat virke, som vi täckte med tjärpapp - detta för att vatten inte i onödan skall rinna ner på bjälkarna, vilket i sin tur skulle leda till att impregneringen lakades ur.

En kubikmeter splintved lär innehålla elva kilo impregnering, vilket inte bör sippra ner i brunnen. Det är visserligen 36 m djupborrad brunn, men eftersom det är osäkert vilken dos som är skadlig för människan om det kommer i dricksvattnet, så bör man nog vara extra försiktig (alla kemikalier och metaller rinner ju förr eller senare förvisso ner i grundvattnet).

Bjälkarna utgör kanske inte ens en tiondel av en kubikmeter, så så väldigt mycket impregneringsmedel totalt sett är det ju inte fråga om, men man bör vara försiktig.

Att valet föll på denna lösning, berodde på brunnslockets extremt dåliga kvalitet efter bara nio år. Då användes varken tryckimpregnerat eller lärk.
Det går att få tag på kärnvirke också, men det är inte så lätt och man bör nog ha läst in sig lite mer än vad jag och Jan hann göra också. Nu var det akut att få till ett nytt brunnslock!

Svamp under bjälkarna....
Prima lärk.
Delar av det gamla brunnslocket.


Nytt på gång.

Så här fint blev det. Lärken har dock redan börjat svartna, vilket den plägar göra! Den bör dock underhållas / oljas in årligen.

I måndag eftermiddag och kväll tömde vi också boden och sopade ur den. Sedan ställde jag in en del samma kväll alldeles innan regnet kom och resten i tisdags kväll efter fullmäktige. Idag har Mats och jag kört iväg en hel del av det till Odenslund returstation mellan Gullspång och Hova.

Igår klippte jag också gräset, så nu är det dags för midsommarfirande! :-)

Inga kommentarer: