onsdag 12 oktober 2011

Lite flitigare än vanligt?

Idag kanske jag får kalla mig själv för Flitiga Lisa. Vet inte, men jag tycker att jag har fått lite mer gjort här ute än jag brukar få i genomsnitt på en ledig dag.

Började morgonen med att åka hit från Värmlands Säby och ta emot sotaren Gunnar Södergren, som skulle provtrycka kakelugnen på övervåningen. Kakelugnsmurare Börje Boström har tidigare fått upp luftflödet till en 4 (max är 6).



Mätning med hjälp av "discorök".


När Gunnar Södergren kommit upp på taket, upptäckte han att jag eldade i köksspisen, vilket inte befordrade exakt rätt skorstensmiljö, när det gällde att kolla hur skorstenen såg ut inuti.


Vi plockade därmed ur vedklabbarna och glöden ur köksspisen...den sparade aluminiumformen från Hygns gård kom därvid väl till pass!

Gunnar Södergren kom fram till att kakelugnen är väl bibehållen och av bra kvalitet, utom när det gäller angöringen mot väggen, vilket innebär att den allra översta delen måste monteras ned och upp igen, för att kakelugnen skall kunna angöras säkert och glappfritt vid väggen. En sotlucka måste också bytas och jag behöver yttre luckor, liksom ett gnistskydd på golvet framför kakelugnen.

Efter det att överdelen murats upp igen, måste kakelugnen vila i två månader innan man kan elda i den. Sotaren måste också inspektera / sota den och kommer då också att göra detsamma med de två kaminerna och köksspisen. Förmodligen kommer jag att be Börje Boström göra detta i april eller maj.



På eftermiddagen stålborstade och målade jag de kvarvarande brädorna bredvid trappan på baksidan. Det var bra väder idag med solsken och jag behöver ta burken med Falu Rödfärg (som jag gjort själv på en byggnadsvårdsdag vid Wia Missionshus för ett par år sedan) till Värmlands Säby innan frosten förstör färgen. Ingrid vaktade så att jag inte ramlade ner från stegen. Man vet aldrig! Arne, heter fotografen.

Jag köpte även tätningslist i Gullspång, som jag satte upp runt dörren till kapprummet.



Lampa i trappen
Det sista jag gjorde var att äntligen sätta upp belysning i trappen till övervåningen. Arne hade tagit med en sticksåg och jag sågade en ny bit list, efter att ha tagit ner den andra, samt sågade ur denna för att få plats med lampsockeln. Detta var lätt som en plätt jämfört med att få upp IKEA-lampan...Det var verkligen krångligt och jag tror jag höll på en timme, men nu är den uppe!

Förhoppningsvis behöver ingen härmed längre famla i mörkret upp- eller nedför trappan, fast det vete sjutton, förstås......Strömbrytarna sitter ju så, att har man stängt av ljuset däruppe, så kan man bara sätta på det där uppe och vice versa...Antingen kräver det stenkoll av alla som begagnar strömbrytarna, eller också får någon ny ledningsdragning göras, så att det inte har någon avgörande betydelse var man stängde av ljuset i trappen (på övervåningen eller på bv) för att kunna sätta på det igen....Ibland blir smarta lösningar inte så smarta som tänkt, är jag rädd. Risken här är att man får springa upp i mörkret och sätta på ljuset i trappen för att springa ner igenon och gå uppför trappan i ljus...

Fast nu finns det i varje fall en lampa - äntligen! När jag såg hur stor hallen plötsligt såg ut, kom jag på att jag nog skall lägga nya trappsteg i trappan och slopa sättstegen ("väggen" i trappan). Då kommer nämligen ljuset från trappen att komma in under denna, där kaminen står och där det nu bara är ett alldeles mörkt hörn!
Trappen blev som ny...:-)

söndag 9 oktober 2011

Första frostnatten

....var det i natt. Stjärnklart och kyligt. - 1 visade temperaturmätaren hela vägen från Värmlands Säby och hit igår natt. Jag räddade in paprikaplantorna, varav den ena syns på bilden. Har paprikorna hunnit så här långt, så......




Däremot frös alla tomatplantorna, men jag tror att själva tomaterna klarat sig rätt bra och att det bara var de känsliga bladen som inte tålde frosten. Det visar sig....Annars får det väl bli tomatchutney och tomatmarmelad av de stora, saftiga gulgröna tomaterna!


Pelargonbladen på perlargoniorna i det nordöstra hörnet såg också lite slokande ut, så jag vet inte hur det har gått. Den röda Flitiga Lisan på uthuset som blommat och lyst så fint hela sommaren var helt frusen och slokar nu så mycket att det bara är vidare transport till komposten som återstår.

Dock ger jag tomaterna chans ännu några dagar. Det skall nämligen bli mildare och på SMHI:s hemsida är det en stor sol över Gullspång både tisdag, onsdag och torsdag! Kan också ge chans till lite målning, så här på sommarens allra yttersta sluttamp?

fredag 7 oktober 2011

Jans födelsedagsfest

I Småskolans skolsal, som fortfarande inte är ommålad, och som hade stått tom i 39 år när jag köpte huset 1998, höll vi fest för Jan på hans, ja, vad var det nu..? - årsdag. Klicka gärna på bilderna för högre upplösning. Fotograf, som därför inte finns med på bilderna, är Mats Holmstrand. Inte heller Apollo är med på bild.



Att vara ute en stund är inte helt fel, när man just kommit och har suttit i bil så länge och även om man har tofflorna på. Nicolas i kojan.


Nicolas och Mohamad.



Den gamla katedern, som fungerade bra som present- och tårtbord!


Tre rosor i vasen från oss syskon. Mohamad häller upp välkomstdrink, som både bestod av mousserande vin och alkoholfritt vin. Fr v Ingrid, Jan, Samuel, Mohamad och Paolo.


Jan och Ingrid. Hurra, för födelsedagsbarnet!



Mat: Buffé från Hygns gård. Potatisgratängen är ännu kvar i ugnen.



Stina, Samuel och Mohamad.



Skål, Ingrid, Arne och Jan!



Roligt, Stina! Dags att röra på sig efter maten!



..eller rita på svarta tavlan.


Eller rita och måla lite med Mohamad som sällskap.



En annan har varit liten, han också. Födelsedagsbarnet är det lilla ljuslockiga barnet med stort hårburr. Tänk, vad söt! Klicka för att se bättre!

Födelsedagstårtan har Mohamad gjort på Alimenta i Huddinge..White Lady. Mmmm. Tyvärr hade vi glömt tårtbestick, men man tager vad man haver.



Födelsedagsbarnet hugger in på födelsedagstårtan!


Tårtmakaren Mohamad.



Så sjunger vi och spelar en stund, bl a Slipstenswajsa ur häftet med visor på "Ossmål", dvs Orsamål, som jag köpte på slipstensmuséet i Kallmora när jag var på släktforskningsresa i Dalarna i somras, och som Jan nu fick. Den gamla tramporgel från småskolan vid Nya Kyrkan, låter så bra när Jan spelar på den! Fr v Nicolas, Jan och undertecknad.




Hymn till Södra Råda skrev jag den 1 oktober 1998, när jag just tecknat kontraktet på huset. Därför tillägnad Jan, då hans födelsedag ju infaller den 1 oktober! Nu del i svit på fem delar. Fram skymtar också DVD:n om 1941, året då Jan föddes, och som vi tittade på senare på kvällen.

Vi hade det så mysigt och trevligt och nu får jag räkna upp dem / er som tyvärr inte kunde vara med oss, nämligen Inger, David (som var i Boston), Kerstin och Dan (som just denna dag kom tillbaka från Sydafrika), Martin och Lina (som är i Sydamerika), Johanna, Dennis, Alva och Olle. Men vi får hoppas att vi får många fler tillfällen att träffas i framtiden! Hoppas också att ni känner att ni genom detta har kunnat vara med lite grand, iallafall!

måndag 3 oktober 2011

Höstligt färgrikt


En fallen björk sprakar av färger - mer än något i omgivningen upprätt stående träd!


Nedanför ligger löven - lika färgsprakande de!











Hösten har invigts med firande av käre bror Jans jämna födelsedag. Det var så roligt att få fira Jans födelsedag här och tack alla för att ni kom, och vi fick vara tillsammans några dagar!



Vi samlades alltså här den 1 - 2 oktober till god mat, eld i kaminer och köksspis, många levande ljus, spel och lite sång på Ossmål (Orsamål) av undertecknad.


Tyvärr är ovanstående kort inte av bästa kvalitet, men fler kommer kanske att läggas in så småningom - Mats har tagit bra kort med sin kamera som Jan har i sin dator nu, förmodar jag, och som jag kanske kan få del av några stycken? Håll utkik om några dagar....!