lördag 9 april 2016

Renoveringshistorik 2015

Nu känns det som att våren äntligen har kommit. Även om inte den riktiga vårvärmen är här och ännu  inga vitsippor syns till på tomten, så blommar lökväxterna och naturen har börjat skifta i grönt!

I och med det börjar det bli dags för den årliga renoveringshistoriken. Det känns inte direkt som att det har hänt så värst mycket på den fronten under året, men några saker har ju faktiskt hänt.

1. Kakelugnen nere har rivits och murats upp igen. Samtidigt lagades några hål i rökkanalen i nivå med övervåningen. Se särskilda inlägg om kakelugnsmurningen!

Kakelugnen ser fin ut där den står, men tyvärr räcker inte värmen från den att värma upp rummet ordentligt på vintern.
2. Uthuset har åter fått ett fönster isatt på östgaveln, där det i flera år suttit blå plast för öppningen. Orsaken till att det tagit så lång tid är att det ena förra fönstret var helt förstört i bågen: Sned, vind och trasig. Dock hade jag sådan tur att mina barn hade fönster som passade i stort sett perfekt. Lite grand behövde dock slipas bort på dem och eftersom de var lite kortare än de andra, behövdes det snickras en liten kant under, med vilket Jan hjälpte till. För övrigt behövdes de bara skrapas rena från lite rost, kittas och målas. En gammal fönsterbräda i galvaniserad plåt kunde skruvas fast under och återanvändas. Grannen Vidar hjälpte mig att få fast den och en annan granne och jag satte i fönstren.

Beslagen har borstats rena från rost och bestrukits med rostskyddsfärg. Lite kitt har också hamnat i kittfalsen, där det behövdes.  Här fattas bara målningen med linoljefärg.
Fönstret isatt, till hönsens glädje: De kan nu följa det naturliga dagsljuset inifrån och alla pinnar sitter så att de kan se ut genom fönstret. Panelen behöver det göras en del åt, som synes! I bästa fall blir det gjort 2016. Problemet är att brädorna är tjockare än de som finns idag, så antingen måste jag byta alla eller hitta på en annan lösning. Jag tror jag kan hitta på en annan lösning, med en bit masonit mellan de ev nya brädor jag behöver sätta dit och bjälkarna.

3. Uthusdörren på baksidan har fått en ny masonitbräda påsatt tack vare gode vännen Ghazi, som också lagade dörren med lite nya brädor. Jag har målat nederdelen men behöver måla hela samt skära till ett par glasrutor och sätta i det lilla fönstret, som ska sitta ovanför. Fönsterbågen är målad, så det är bara rutorna som fattas.

Här syns att nytt virke är infogat. Masonitskivan var helt murken och delar av det gamla virket också.

Masoniten är målad med en gammal färg som funnits sedan urminnes tider,,,,
Inte så jättemycket är gjort, alltså, men alla bäckar små......Nu fungerar i varje fall alla husets eldstäder, även om jag inser att om endast de skall värma huset på vintern, får jag inte göra annat än elda. Det räcker sannolikt inte heller ens om jag gjorde det, eftersom huset är ganska stort och erfarenheten från den gångna vintern är att jag inte får upp värmen i rummet där senaste kakelugnsrenoveringen är gjord utan komplettering av elelement.

Så får jag se vad det kan bli av under det här året!

Inga kommentarer: