söndag 4 oktober 2015

Självförsörjning 2

Under den senaste tiden inser jag att min försörjningsgrad ökat något sedan jag senast skrev om detta. Anledningen är bl a att squashen nu börjat ta fart och att jag köpt en kompostkvarn för 300 kr på blocket.

Detta gör att jag nu anser mig vara självförsörjande på squash..., röda och svarta vinbär, kompostmaterial till utedasset, gödsel (höns-) och gödning (aska), jord och ägg. I år var det verkligen inget äppelår, men förra året räckte äpplena länge.

Eftersom jag köpt en kubikmeter ved (har ca 1,5 kubikmeter egen därutöver), kan jag ännu inte säga mig vara självförsörjande på ved, men kanske nästa vinter? Om den torkat tillräckligt tills dess, vill säga. Jag tänker nämligen ta ned några träd i vinter.

Eftersom jag nu låtit laga den femte och sista kaminen, nämligen kakelugnen nere, så kan jag förhoppningsvis om något år då vara självförsörjande på värme och slippa element. Är jag tillräckligt driftig, kanske jag i framtiden även kan bli självförsörjande på hushållsel?

Jag kommer också snart att kunna ta upp potatis, skörda sent satta bönor (i juli), förutsatt att inte frosten kommer och tomaterna är jag just nu självförsörjande på, i stort sett. Ska sätta plast över dem.

Lite bättre än min förra redovisning var alltså denna...!

Inga kommentarer: