Fiskmåsar är intressanta så tillvida att hannen och honan turas om att ruva. I fågelboken står det att de i regel lägger tre ägg som ruvas av båda könen i tre veckor samt att ungarna är flygga efter 5 veckor.
Jag vet inte när de kläcktes, men det är bara att hoppas på att de tre små klarar dessa fem veckor utan att rasa nedför pannorna och ned på marken; ett öde jag tror har drabbat måsar som tidigare häckat på samma ställe!
Titta noga på panna nr fem längst till vänster under måsen. Där är två av de tre ungarna, väl kamouflerade av takpannornas patina och beläggning! |
Här är en detalj av det förra kortet med de två ungarna i mitten på takpannan. |
Här är en av måsföräldrarna i boet tillsammans med en av ungarna, medan de två andra är på tegelpanna nr tre uppifrån längst t v på taket. Klicka gärna på bilden för förstoring. |
Andra fåglar som finns här är gulsparv (håller sig gärna där det vankas havre och det finns det gott om här hos hönsen), ladusvala, sädesärla m fl och fåglar som hörs eller har hörts under våren bl a tofsvipa och gök.
Ett flugsnapparpar boade i den holk jag fick här på vårkanten av några bekanta, men de tycks inte finnas kvar. Jag har också sett två trasiga starkt blå ägg nedanför holken. Har en tjuv varit där, måntro....?
Så har jag förstås hört bofinken. Annars är jag faktiskt ingen hejare på fågelläten, får jag erkänna....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar