måndag 25 maj 2015

Olika naturtyper

Det finns många olika naturtyper och de flesta har sin charm. Själv tycker jag om gläntor i skogen och dito sluttningar och en varm fjälllhed, bl a. Tallskog gillar jag också p g a den friska luften.

Tittar jag ut genom fönstret här, så ser jag ett gammalt äppelträd, som håller på att slå ut, blommande vita körsbärsträd, mängder med gullvivor och gula, glada maskrosor med en massa små kycklingar, tuppar och hönor springande omkring bland dem. Det känns nästan overkligt idylliskt. T o m när tupparna fäktas. Det hör liksom till. Bara de inte skadar varandra! Märker jag det, så särar jag på dem och ibland händer det att jag får sätta den ena av dem i en egen liten rastgård några timmar.

Men nu handlade inlägget om naturtyper. Idag var jag och slängde gammal ståltråd vid skrotinsamlingen mellan bygdegården och kyrkan här i Södra Råda.

Där fann jag inte bara mina favoritblommor humleblomster och mandelblom, utan även daggkåpa,, mängder av smultronblom och så ett fågelkvitter jag inte hört någon annanstans, vad jag vet. En liten bäck rinner igenom området och möjligen är det den som ger det dess särprägel. I och för sig växte mandelblommen på kyrkans stenmur, som ligger alldeles intill. Den tycker ju om steniga områden.

Det var i varje fall en sällsam upplevelse att hitta denna annorlunda lilla biotop omgärda skrotsamlingen och några av vardera humleblomster och mandelblom fick följa med hem!


Inga kommentarer: