onsdag 8 januari 2014

Årskrönika för 2013

.....eller renoveringshistorik 2013.

GOTT NYTT ÅR!

Som vanligt känns det inte som att så mycket gjorts under året, men när man tittar bakåt på året som gått, blir det en del ändå. Så, vad har då gjorts?

1. Södra fönstret på övervåningen åtgärdat. I början av maj bytte Lars-Erik Jern i Kronkärr ut två rötskadade stockar under fönstret i sovrummet på övervåningen samt satte dit ett nytt fönster och nya (nygamla, eftersom de fanns kvar sedan renoveringen av köket) fönsterfoder, samt en fin, av honom handgjord fönsterbräda av en golvbräda.

2. Det urtagna fönstret i skolsalen isatt. På sommaren hjälpte bror Mats mig med målningen av det nordöstra fönstret i skolsalen och hans kompis Bertil hjälpte mig med ditsättningen. Svenssons Järn i Otterbäcken hade dessförinnan hjälpt mig med kittningen, eftersom det var lite bråttom till släktträffen. Av den anledningen tog jag mig heller inte tid att leta fram rätt gångjärn, utan vi skruvade dit ett annat, vilket orsakade en del besvär vid fastsättningen. Lite annat trubbel var det också, som en spräckt ruta; en olyckshändelse! Iallafall är alla gamla handblåsta rutor kvar och ingen av dem har förstörts av någon kittborttagningsmaskin, som varit fallet med en del andra fönsterrutor. Nu återstår ett fönster att åtgärda i skolsalen, nämligen på västsidan.

3. Fönsterfodren och fönstren på norrgaveln målade. Martin målade en första gång och jag en andra.

4. Verandastaketet fixat. Bror Mats hjälpte mig även måla verandastaketet, som Lars-Erik i Kronkärr monterade dit. Lars-Erik gjorde även nya överliggare.

5. Hönshus och hönsgård. Min bekant Berndt från Rudskoga hjälpte mig bygga en liten hönsgård. Det tog oss tre dagar (ja, inte exakt hela dagarna) och själv fixade jag ett litet hönshus i den gamla pojktoaletten. Svåger Arne hjälpte mig med ditsättning av en nygammal dörr, som stått i dasset på baksidan och jag fixade dit en ruta i okrossbar acrylplast.

6. Den blå trädgårdsmöbeln blev ommålad. Martin hjälpte mig skrapa och jag målade. Dessutom blev den gamla bänken på verandan ommålad av Martin och mig. Kanske inte husrenovering, men näst intill!


 Vad som kommer att hända det här året återstår att se! Gott Nytt 2014!

Inga kommentarer: