onsdag 23 mars 2011

ÅterförnyelseÄr det inte vad renovering egentligen betyder? Åter och förnyelse? Här innebär det i varje fall att återställa det som en gång var; dvs ta upp ett fönster, som till 2/3 var förbyggt med ett förråd och till 1/3 gömde sig bakom pärlsponten i skolsalen.

Vidare har det inneburit att ta bort ett tvättställ och en dricksfontän framför dörren mellan skolsalen och rummet. Tvätthon åkte med på köpet, men den kommer jag ev att låta sätta dit igen, eftersom jag vill ha den kvar - att hälla ut vatten från vattenfärgsmålning i, t ex. Dessutom minner den ju om den tid då det var skola i huset.

Överst - en lite bättre bild från det nyupptagna fönstret och förrådet ut mot hallen.

In mot rummet. Dörren var i fint skick och nyckeln hängde på handtaget!


De som står för renoveringen är Bengt Bygdén och hans medhjälpare Lii.Lii skall såga till en golvlist!


Lite skräp hör renoveringen till. Mot väggen syns plattan mot vilken hon, tvättstället och drickautomaten satt.


...och här ligger grejorna tillsammans med diverse avsågade rör! T v hon, som ev alltså skall sättas dit igen.


Nya vyn in mot rummet. Läge att måla fönsterfodret.

Dörrfodret ännu ej uppsatt, men skall så bli.

En annan tapet i något lager under den första. Från 40-talet?

Under fönster nr 2 på östra väggen fanns tidigare en masonitplatta uppsatt. På denna fanns fuktfläckar och myrorna har de senaste somrarna letat sig in i en strid ström och det har legat spån på golvet. När masonitskivan togs bort fann snickarna att det inte var så mycket kvar av stocken. En bräda var försatt plus masonitskivan, alltså. En gammal skada, m a o. Frågan är hur myrorna hittat till just denna stock. Vilket sinne leder dem dit? Nu har i varje fall en ny stock lagts in tillsammans med lindrev. Jag hoppas att myrorna håller sig undan i fortsättningen.


Ska besiktiga den nya stocken i helgen och lägger då in en ny bild!


Martin och Lina, som var på besök i helgen, var med och tittade på renoveringsarbetet, innan jag körde dem till Laxå station, där kortet är taget.

2 kommentarer:

billobull sa...

Kul, fint ! Myrorna måtte ha ett väldigt välutvecklat luktsinne.

Elisabeth Holmstrand Gustafsson sa...

Hej, Jan! Ja, det är väl luktsinnet! Nåt måste det ju vara som drar en så strid ström av myror dit, för att hämta näring eller för att hämta byggmaterial? Jag har aldrig sett att de har gått därifrån dragandes på något till sin stack, så kanske äter de där? Murket trä - mums! En och annan trämask fanns det nog också i stocken. Annars var exempelvis träet under det andra fönstret helt intakt och fint och även de övriga stockarna under det här fönstret! För övrigt - ja, visst blir det fint - mycket ljusare nu! Känner t o m att det börjar klia lite i fingrarna efter att få skrapa pärlspont och måla. Man kan ju kanske börja med en liten bit?