fredag 16 januari 2009

Köket

10 februari 2009: Nya köksbänken är på plats. Än så länge ligger den löst på skåpraden. Eftersom skivan är ca 30 cm kortare än denna, skall klinkers läggas i vänstra hörnet, där hinken brukar stå. T h skymtar skåpet, som förut satt över diskbänken.




Här syns lite vad som har hänt i köket: All papp är borttagen, pärslponten spacklad och slipad och bänken väntar på sin bräda. De träbitar som ligger framför fönstret är från vänster till höger: Körsbär (till hälften oljad), ek, gran och bok.


Ek, körsbär och bok är hårda material och boken kommer att behålla den färg den har på bilden om vi väljer den. Den sägs vara mer tidstypisk än de andra. Frågan är vilken som passar bäst!



Vindsloftet

Skrivbok och brev m m hittade på vindsloftet.

Här syns det fint korslagda spåntaket. Snart är hela detta konsthantverk gömt av råsponten, som går in till skorstensstocken. I resten av vinden är spånet mer konventionellt lagt.

Under taknocken. Timmerväggen mot norrgaveln bevaras som den är och kläs alltså inte in.


Bengt Bygdén i en välförtjänt (?!!) kaffepaus!










Arbetet med vindsloftet är i full gång. Så här såg det ut i januari. Det är Bengt Bygdén (bbb Hantverk) som står för arbetet på vinden, liksom när det gäller köket.

Innanför tegelpannor och spåntak görs en luftspalt och under denna sätts masonitskivor samt väv. Sedan isolerar Bengt med linisolering. Under linisoleringen kommer råspont att sättas upp ända upp till taknocken. Tvärbjälkarna kommer fortfarande att bli synliga.

På golvet har nya plankor kompletterat de gamla och spår syns efter det gamla klädförrådet. Skall det målas eller slipas / oljas?




Några roliga saker har hittats, såsom några brev från 1912, en skrivbok "Nöden prövar vännen", osv, samt en liten kom-ihåg-lapp om husförhör och vedauktion m m.










Bengt pekar upp mot den lilla vinden som finns ovanför den lilla hallen med lågt tak mellan sovrummet och den stora vinden. Längre bort mot sovrummet blir takhöjden högre. Om detta lilla loft in mot skortstensstocken (som skymtar i bakgrunden) görs iordning till ett sovloft, måste den relativt låga takhöjden (ca 2 m) i den delen av hallen bevaras.


En fråga är alltså: Skall vi bygga ett sovloft här, eller skall vi göra en vägg (med lucka) ända upp till taket? Jag röstar för det förra, fast då får vi lägga till lite!

Om man i framtiden vill öppna upp och göra ett takfönster, så att det kommer in ljus i hallen, får man isåfall göra det vid den del av hallen som vätter mot sovrummet. Denna förändring av hallen kan med fördel isåfall kompletteras med förråd in mot "kattvindarna". Detta är dock en renovering som nog får anstå några år!











Linisolering - en isolering som luktar gott! Genom att alla material i taket andas (lertegel, takspån, masonitskivor, väv, linisolering, råspont) och det dessutom är en luftspalt mellan spånet och masoniten) är risken för mögel ca noll!